Quantcast
Channel: Leijonat.fi - Leijonat.fi - Top 250
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4267

Jääkiekkoliiton kilpailusääntöihin muutoksia kaudelle 2016-17 - Mitä ja miksi?

$
0
0
Jääkiekkoliiton kilpailusääntöihin muutoksia kaudelle 2016-17 - Mitä ja miksi?

Jääkiekkoliiton kilpailusääntöihin muutoksia kaudelle 2016-17 - Mitä ja miksi?

Jääkiekkoliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 04.03.2016 muutoksia kilpailusääntöihin. Muutokset tulevat voimaan kaudelle 2016-17. Mitä muutettiin ja miksi?

Seuraavassa ovat sääntökohdat, joihin on tullut muutoksia. Tekstejä on höystetty kilpailupäällikkö Pirkka Antilan taustoittavilla kommenteilla.

1.1. Sitoutuminen

Pelaajat, toimihenkilöt ja erotuomarit sitoutuvat pelipassinsa lunastamalla ja liiton alaiseen toimintaan osallistumalla noudattamaan liiton kilpailu-, peli- ja kurinpitosääntöjä sekä eettistä ohjeistusta. Seurat, joukkueet, pelaajat ja erotuomarit ovat velvollisia noudattamaan sekä kunnioittamaan liiton solmimia yhteistyösopimuksia. Seurojen ja erotuomarikerhojen velvollisuutena on informoida pelaajiaan, toimihenkilöitään ja erotuomareitaan näistä säännöistä. Liiton alaisuudessa (ml. liiton jäsenseurat) järjestettävään aikuisten, lasten tai harrastekiekon toimintaan osallistuva pelaaja/toimihenkilö sitoutuu osallistumalla mihin tahansa jääkiekko-otteluun noudattamaan näitä sääntöjä myös harjoituskaudella vaikka pelipassia ei vielä olisi lunastettu alkaneelle kaudelle. Liiton jäsenseurassa missä tahansa tehtävässä toimiva henkilö sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä.

Pirkka Antila: ”Tekstiin on lisätty sitoutumiseen liittyvät elementit vaikka ei vielä olisi lunastanut pelipassia. Ajatuksena se että ohjattuun seuran toimintaan osallistuminen sitouttaa kilpailusääntöjen noudattamiseen.”


4.  PELAAJASIIRROT JA KASVATTAJAKORVAUKSET

4.1. Pelaajasiirrot Suomessa (edustusoikeuksien siirto)

3. Siirtoaika A-nuoret (- s.1998) ja vanhemmat

Pelaaja, jolla ei ole voimassa olevaa pelaajasopimusta tai kirjallista sitoutumista mihinkään seuraan eikä ole osallistunut alkaneella kaudella joukkueen toimintaan, voi vapaasti siirtyä toiseen seuraan (siirtomenettelyn mukaisesti) siirtoaikojen puitteissa. Jos pelaaja on osallistunut joukkueen toimintaan, riippumatta kirjallisesta pelaajasopimuksesta tai sitoumuksesta, ei pelaajalla ole vapaata siirto-oikeutta mikäli seura pystyy osoittamaan kiistattomat taloudelliset vastuut jotka pelaajan osallistumisesta hänen kohdallaan on syntynyt.

Pirkka Antila: ”Lisätty sitoutuminen kustannusten korvauksiin siirtohalukkuuden ilmentyessä kauden jo alettua jos kuluja on syntynyt vaikka pelaajasopimusta ei olisikaan.”


4.3. Pelaajasiirtojen aikarajat

Pelaajasiirtoja voidaan kausittain tehdä B-G –juniori-ikäisissä seuraavina aikoina:

• 1.5. - 30.6. vapaa siirtoaika

• 1.7. - 31.7. ei siirtoaikaa

• 1.8. - 31.8. siirtoaika (molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)

• 1.9. - 31.10. siirtoaika (vain niille jotka eivät ole edustaneet kuluvalla kaudella mitään seuraa)

• 1.11. - 30.11. siirtoaika (muut sarjat, molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)

• 1.12. - 1.1. ei siirtoaikaa

• 2.1. - 15.2. siirtoaika (muut sarjat, molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)

A-nuorten sarjoihin voidaan pelaajasiirtoja tehdä 1.5.-30.6. sekä 1.8.-15.2. Mikäli kyseessä on nuorempi pelaaja kuin A-ikäinen ja pelaajasiirto tehdään aikana jolloin nuorempien siirtoja ei voi tehdä, ei hän voi uudessa seurassaan edustaa B-nuorten tai nuorempien joukkueita ennen kuin nuorempien siirtojen aikaraja on avoinna. Tämä koskee pelaajia jotka ovat edustaneet edellistä seuraansa kuluvalla kaudella sarjaottelussa.

Aikuisten sarjoihin voidaan pelaajasiirtoja tehdä 1.5.-30.6. sekä 1.8.-15.2. Mikäli kyseessä on A-ikäinen tai nuorempi ja pelaajasiirto tehdään aikana jolloin nuorempien siirtoja ei voi tehdä, ei hän voi uudessa seurassaan edustaa nuorten joukkueita ennen kuin nuorempien siirtojen aikaraja on avoinna. Tämä koskee pelaajia jotka ovat edustaneet edellistä seuraansa kuluvalla kaudella sarjaottelussa.

Pirkka Antila: ”Aikuisten ja nuorten siirtorajaa muutetaan samaksi. Nyt A-miehet -rajapinnassa on ollut ongelmia eri pelaajien siirtoaikojen kanssa. Sarjakausi on runkosarjojen osalta nykyään myös pidempi.”


4.9. Kasvattajakorvaus

LISÄYS:
Mikäli pelaajalle täyttyy 90 ottelua ennen ensimmäistä varauskertaa (vuosi jolloin ensimmäistä kertaa varausikäinen) tai U18/U20 MM-kisoja, ja pelaaja tulee varatuksi NHL:ään tai pelaa U18/U20 MM-kisat, lasketaan kasvattajakorvauslisät NHL-varauksen ja/tai U18/U20 MM-kisojen jälkeen ja jaetaan ao. seuroille.

Pirkka Antila: ”Ollut aiemminkin NHL-varauksen osalta takautuva. Koska ko. lisät on tehty määrittelemään pelaajan arvoa ja siten korkeampaa korvausta, on huomioitava sekä NHL-varaus että U18/U20 kisaedustukset, jos ne toteutuvat pelatun 90 ottelun jälkeen.”

5.3. Pelaaminen pelaajaliikennesopimuksella eri seuroissa/joukkueissa

Pelaajaliikennesopimus tarkoittaa pelaajien liikkumista eri seurojen joukkueiden välillä. Näin ollen jos pelaajan seurassa ei ole joukkuetta jota edustaa, ei hän voi pelata toisessa seurassa ilman pelaajasiirtoa. Mikäli kyseessä on sateenvarjoseurojen eri ikäluokkien jaosta eri seuroihin, voi pelaaja pelata yhden kauden toisessa seurassa jos on oletettavaa että seuraavalla kaudella pelaajan ikäluokan joukkue löytyy omasta seurasta. Mikäli on selvää, että pelaaja ei palaa enää omaan seuraansa joko ikäryhmien puuttumisen tai pelaajan kehittymisen vuoksi, on pelaajasta AINA tehtävä pelaajasiirto uuteen seuraan. Pelaajaliikennesopimussiirrot rekisteröidään liiton järjestelmään liiton määrittelemällä tavalla. Pelaajaliikennesiirto voi olla pisimmillään yhden kuukauden mittainen. Mikäli pelaajasta tehdään yhtämittaisesti kolme (3) pelaajaliikennesiirtoa peräkkäin ilman että pelaaja ei pelaa kauden aikana lainkaan omassa seurassaan, ei neljättä pelaajaliikennesiirtoa enää voi tehdä vaan pelaaja siirretään pysyvästi seurasiirtomenettelyllä uuteen seuraan. Samoin jos siirtoajan päättyessä 15.2. pelaaja ei ole edustanut lainkaan omaa seuraansa ennen 15.2., ei pelaaja voi siirtyä enää loppukaudeksi toiseen seuraan pelaajaliikennesiirrolla vaan hänestä on tehtävä seurasiirto.

Pirkka Antila: ”Pyritään hillitsemään pelaajaliikennesopimuksen nojalla tehtävissä siirroissa seurasiirtosääntöjen kiertämistä. Jos ei pelaa omassa seurassa lainkaan, on tasapuolisuuden vuoksi tehtävä seurasiirto kuten muutkin joilla ei ole tätä mahdollisuutta. Lisäksi pelaajaliikennesiirtoja kontrolloidaan läpi kauden ja jos yhtäjaksoisesti pelaa 3 kk toisessa seurassa, on tehtävä normaali seurasiirto.”


1. Aikuisten kilpasarjat –pelaajaliikennesopimuksen puitteissa liikkuminen:

KHL:n, Liigan, Mestiksen ja Nuorten SM-liigan välisestä pelaajaliikenteestä päättää kausittain liittohallitus. Alla oleva koskee näiden sarjojen välistä liikennettä vain jos liittohallitus ei ole muuta päättänyt.

Pelaajaliikennesopimuksen puitteissa pelaaja voi edustaa toista seuraa välittömästi edellisen ottelun jälkeen (myös samana päivänä) pois lukien jäljempänä mainitut poikkeukset.

Aikarajat:

Miehet: Liiga, Mestis, Suomi-sarja, II-divisioona
Nuoret: Nuorten SM-Liiga, Nuorten Mestis, Nuorten Suomi-sarja, Nuorten Aluesarja

Tässä mainittujen sarjojen välillä liikkuminen seurojen välillä loppuu 15.2. mennessä. Tämän jälkeen voi edustaa vain yhtä seuraa loppukauden ajan pois lukien mahdolliset Liigan, Mestiksen ja Nuorten SM-Liigan väliset erilliset sopimukset.

LISÄYS:
Lisätty puuttuvat aikarajat kilpasarjoissa.

SM-sarjatason pelaajat:
Nuorten SM-sarjatasolla kauden aikana pelannut pelaaja ei voi siirtyä Nuorten Suomi-sarjatasolla tai Nuorten aluesarjatasolla pelaavaan joukkueeseen.

Pirkka Antila: ”SM-sarjatason pelaajia on liikkunut alasarjoihin, tasoero on huima ja he ovat ratkoneet pelejä. Tämä on herättänyt pahaa verta.”


3. Muut miesten ja poikien sarjat –pelaajaliikennesopimuksen puitteissa pelaaminen:

Pelaajaliikennesopimuksen puitteissa pelaaja voi edustaa toista seuraa välittömästi edellisen ottelun jälkeen (myös samana päivänä) pois lukien jäljempänä mainitut poikkeukset.

Aikarajat Aikuiset – D2:

Nuorten Mestiksessä, B-nuorten SM-sarjassa, B2-nuorten SM-sarjassa, C-nuorten SM-sarjassa, B-nuorten Mestiksessä ja C-nuorten Mestiksessä pelaajaliikennesopimuksen piiriin kuuluva pelaaja voi 15.2. jälkeen edustaa vain sitä seuraa näissä sarjoissa, jonka joukkueessa hän ko. päivän jälkeen ensimmäiseksi pelaa.

Muihin sarjoihin voi pelaajaliikennesopimuksen nojalla siirtyä 15.2. jälkeen kauden loppuun saakka ne pelaajat, jotka ovat aiemmin kauden aikana jo edustaneet sitä joukkuetta johon siirtyvät huomioiden mahdolliset muut rajoitukset jotka on mainittu kilpailusäännöissä tai alueen erityismääräyksissä. Uusia pelaajia ei voi enää 15.2. jälkeen siirtyä eri seuroihin/joukkueisiin.

Aikarajat E1-F2:

Näiden ikäluokkien joukkueisiin voi pelaajaliikennesopimuksen nojalla siirtyä vapaasti koko kauden ajan siirtyvät huomioiden mahdolliset muut rajoitukset jotka on mainittu kilpailusäännöissä tai alueen erityismääräyksissä.

Pirkka Antila: ”Lisätty uutena helpotus. E-junioreilla ja nuoremmilla ei ole mitään aikarajaa, pääasia että pikkulapset pääsevät pelaamaan.

B-nuorten Mestiksen, C-nuorten SM-sarjan ja C-nuorten Mestiksen karsinnat:

15.11. jälkeen näihin sarjoihin ei voi siirtyä pelaaja, joka on pelannut kuluvan kauden aikana ylemmällä tasolla tai vanhemmassa ikäluokassa.

Pirkka Antila: ”Koska aikataulutus muuttuu koko syksyn kestäväksi karsinnaksi, estetään joukkueiden vahvistaminen loppupeleihin (viimeiset 4 viikkoa). Aiemmin lyhyt karsinta ja erilainen rajoitus – sama idea.”


Liikkuminen saman ikäluokan joukkueiden välillä:

• Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla liikkuminen seurojen välillä samassa ikäluokassa näillä sarjatasoilla on kielletty 14.10. saakka.

• 15.10. jälkeen Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla kun kenttäpelaaja vaihtaa seuraa ja joukkuetta samassa ikäluokassa tässä mainituissa sarjoissa, voi kenttäpelaaja vaihtaa seuraa tai joukkuetta seuraavan kerran vasta, kun uusi seura ja sen joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu huomioiden muut rajoitukset. Nuorten, B-nuorten ja C-nuorten SM- ja Mestistasojen välillä siirtyvä kenttäpelaaja ei voi siirtyä alemmalla tai samalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

Huom! On huomioitava että tietyissä sarjoissa liikkuminen pelaajaliikennesopimuksen puitteissa loppuu 15.2. mennessä. Täten paluu neljän (4) ottelun jälkeen pitää tapahtua viimeistään 15.2.

• Nuorten, B-nuorten, B2-nuorten ja C-nuorten SM-sarjatasolla kauden aikana pelannut pelaaja ei voi siirtyä Nuorten, B-nuorten, B2-nuorten tai C-nuorten Suomi-sarjatasolla tai aluesarjatasolla pelaavaan joukkueeseen.

Pirkka Antila. ”SM-sarjatason pelaajia on liikkunut alasarjoihin, tasoero on huima ja he ovat ratkoneet pelejä. Tämä on herättänyt pahaa verta.”


Liikkuminen eri ikäluokan joukkueiden välillä:

• Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla liikkuminen sarjatasojen välillä eri ikäluokassa on kielletty 14.10. saakka.

• 15.10. jälkeen Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla kun kenttäpelaaja vaihtaa seuraa ja joukkuetta eri ikäluokassa tässä mainittujen sarjojen välillä, voi kenttäpelaaja vaihtaa seuraa tai joukkuetta seuraavan kerran vasta, kun uusi seura ja sen joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu huomioiden muut rajoitukset. Nuorten, B-nuorten ja C-nuorten SM- ja Mestistasojen välillä siirtyvä kenttäpelaaja ei voi siirtyä nuoremman ikäluokan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

Huom! On huomioitava että tietyissä sarjoissa liikkuminen pelaajaliikennesopimuksen puitteissa loppuu 15.2. mennessä. Täten paluu neljän (4) ottelun jälkeen pitää tapahtua viimeistään 15.2.

• Nuorten, B-nuorten, B2-nuorten ja C-nuorten SM-sarjatasolla kauden aikana pelannut pelaaja ei voi siirtyä Nuorten, B-nuorten, B2-nuorten tai C-nuorten Suomi-sarjatasolla tai aluesarjatasolla pelaavaan joukkueeseen.

Pirkka Antila: ””SM-sarjatason pelaajia on liikkunut alasarjoihin, tasoero on huima ja he ovat ratkoneet pelejä. Tämä on herättänyt pahaa verta.”


5.4. Pelaaminen eri joukkueissa samassa seurassa/seurayhteisössä  

2. Pelaaminen eri ikäluokissa samassa seurassa/seurayhteisössä

Maalivahdit saavat pelata kaikissa seurayhteisön eri ikäluokissa joissa ikänsä puolesta ovat edustuskelpoisia (myös samana päivänä). Kenttäpelaajat saavat pelata kaikissa seurayhteisön eri ikäluokissa joissa ikänsä puolesta ovat edustuskelpoisia (myös samana päivänä) huomioiden seuraavat poikkeukset:

a. Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM-tasojen sekä Nuorten, B- ja C-nuorten Mestistasojen välillä kenttäpelaajan siirryttyä vanhemmasta ikäluokasta nuoremman ikäluokan joukkueeseen tässä mainituilla tasoilla voi kenttäpelaaja siirtyä takaisin vanhemman ikäluokan joukkueeseen vasta kun nuoremman ikäluokan joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu.

b. Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM-tasojen sekä Nuorten, B- ja C-nuorten Mestistasojen välillä kenttäpelaaja ei voi siirtyä tässä mainituilla tasoilla nuoremmassa ikäluokassa olevaan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

c. Eri valtakunnallisten ikäluokkien Mestis-, Suomi-sarja- ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin voivat osallistua kaikki ikänsä puolesta edustuskelpoiset kenttäpelaajat, mikäli ovat pelanneet kaikista kauden otteluistaan vähintään 50% ko. joukkueessa.

Pirkka Antila: ”Lisätty takaisin Mestistasot, aiemmin otettiin pois, johti heti väärinkäytöksiin oikeastaan kaikilla niillä seuroilla, joilla se antoi mahdollisuuden. Ratkottu tärkeitä sarjan lopun pelejä SM-tason pelaajilla Mestiksissä.”


7.11. Ottelun keskeyttäminen pelillisistä syistä ja kieltäytyminen pelin aloittamisesta tai jatkamisesta

Erotuomareilla on oikeus erittäin painavista syistä keskeyttää ottelu, jos he huomaavat, ettei sitä pelata sääntöjen mukaan. Ottelun keskeytyminen tästä syystä johtaa aina erilliseen kurinpitomenettelyyn. Sarjan järjestäjä päättää ottelun lopputuloksesta/uusimisesta.

Sääntökirjan pykälien 22 ja 157 tarkoittama ottelun keskeyttäminen (kieltäytyminen ottelun aloittamisesta tai jatkamisesta) johtaa aina erilliseen kurinpitomenettelyyn. Sarjan järjestäjä päättää ottelun lopputuloksesta/uusimisesta.

Pirkka Antila: ”Täsmennetty toimintatapaa ja samalla yleistetty kurinpidon piiriin ilman erikseen määriteltyjä kiinteitä seuraamuksia, kuten muutkin kurinpidolliset asiat.”

 

7.12. Olosuhteista johtuva ottelun peruuttaminen/pelikelpoinen kenttä

LISÄYS:

Jos kenttä on jäämerkintöjen tai turvallisuuden osalta tai muuten puutteellisessa kunnossa liitto voi määrätä, ettei sitä käytetä kilpailutoimintaan ennen kuin puutteet on korjattu. Tällaisen puutteen korjaamista valvoo alueen kilpailuvaliokunta.

Pirkka Antila: ”Tämä oli olosuhdevaliokunnan esitys. Auttaa samaan olosuhteet kuntoon kun selkänojana on liiton mahdollisuus evätä sarjapelien pelaaminen.”


7.13. Ottelun luovutus

Mikäli joukkueessa ei ottelun alkaessa tai sen aikana ole vähintään kuutta pelaajaa, joista yhden on oltava maalivahti, tuomitaan joukkue hävinneeksi ko. ottelun 5-0 tai jos keskeytyshetkellä maaliero on suurempi toisen joukkueen hyväksi, jää lopputuloksesi keskeytyshetkellä oleva tilanne. Lisäksi tapaus johtaa erilliseen kurinpitokäsittelyyn.

Pirkka Antila: ”Täsmennetty toimintatapaa ja samalla yleistetty kurinpidon piiriin ilman erikseen määriteltyjä kiinteitä seuraamuksia, kuten muutkin kurinpidolliset asiat.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4267

Trending Articles